Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez szybkowaru. Kto raz wszedł w jego posiadanie, ten prawdopodobnie już nigdy się z nim nie rozstanie. Powodem są oczywiście liczne zalety tego niezwykłego garnka. W czasach, kiedy każda minuta jest na wagę złota, możliwość skrócenia procesu gotowania jest ogromnie cenna. Poznaj zalety tego wspaniałego wynalazku i czerp radość z przyrządzania pysznych i zdrowych domowych posiłków.
Na czym polega fenomen szybkowarów? Otóż, szybkowary ciśnieniowe swoim wyglądem niewiele różnią się od tradycyjnych garnków, ale umożliwiają szczelne i hermetyczne zamknięcie pokrywy. Oznacza to, że wytwarzana podczas gotowania para nie ma w jaki sposób się wydostać z garnka, a zatem wzrasta ciśnienie wewnątrz szybkowaru, co znacznie przyśpiesza proces przygotowania dania.
Aby nie doszło do rozsadzenia garnka, na pokrywie znaleźć można zawór bezpieczeństwa. W sytuacji, gdy ciśnienie wewnątrz jest zbyt duże, wówczas zawór się unosi i tym samym pozwala wydostać się na zewnątrz nadmiarowi pary wodnej… Szybkowary ciśnieniowe pozwalają zaoszczędzić w kuchni o pięćdziesiąt procent czasu, a w przypadku niektórych produktów nawet i więcej. Za przykład weźmy ziemniaki. W tradycyjnym garnku musielibyśmy je gotować 20-25 minut.
A ile czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków w szybkowarze? Około ośmiu! Te liczby mówią same za siebie i chyba nie ma nikogo, kto wątpiłby, czy warto jest inwestować w nowoczesny garnek typu szybkowar.
Zdrowie na talerzu
Oszczędność czasu, a przy tym mniejsze zużycie prądu lub gazu, co przekłada się na niższe rachunki, to jedno. A drugie to nasze zdrowie. Szybkowary ciśnieniowe sprawiają, że gotowane produkty są zdrowsze, ponieważ krótsza obróbka termiczna oznacza więcej zatrzymanych w produkcie witamin i substancji odżywczych. Ponadto dania przyrządzane w szybkowarze się nie przypalają, co jest ich kolejną zaletą. Dlatego jeżeli często gotujemy, to zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po ten cudowny kuchenny pomocnik, jakim są szybkowary ciśnieniowe.