Piekarnik na błysk – czym go czyścić? 

Przeglądając książkę kucharską, znajdziemy mnóstwo przepisów na pyszne dania z piekarnika. Pieczemy w nim ciasta, mięsa i przyrządzamy zapiekanki. Niektóre przepisy mają tę zaletę, że są bardzo proste i możemy w krótkim czasie wyczarować smaczną kolację lub obiad.

Ale żeby piekarnik długo nam służył i zachęcał do korzystania z niego, musimy dbać o jego pielęgnację. Pomocne będą w tym środki do czyszczenia piekarników. Nie są drogie, a potrafią zdziałać prawdziwe cuda i dlatego panie domu, uważają je za swoich prawdziwych sprzymierzeńców w walce z brudem i tłustymi plamami. 

Czyszczenie piekarników 

Kto nie lubi mięsa prosto z piekarnika, które jest soczyste i ma idealnie chrupiącą skórkę? Pewnie tylko nieliczni. Ale przyrządzając takie mięsiwo, trzeba liczyć się z tym, że piekarnik pokryty zostanie plamami z tłuszczu, który podczas pieczenia będzie pryskał z kaczki, gęsi, kurczaka, czy też innego rodzaju mięsa.

Oczywistym jest, że takie plamy należy po każdym pieczeniu usunąć. W innym razie brud będzie narastał, przywierał do powierzchni coraz bardziej, przez co z każdym kolejnym użyciem piekarnika jego usunięcie będzie trudniejsze. Nie mówiąc już o tym, że taki brudny piekarnik stanowi doskonałe warunki do rozwoju bakterii, które pod żadnym pozorem nie powinny mieć kontaktu z żywnością.

A zatem aby do tego nie dopuścić, zaopatrzmy się w środki do czyszczenia piekarników, dzięki którym posiadanie lśniącego piekarnika będzie bajecznie proste. Wystarczy, że spryskamy tłuste i przypalone powierzchnie, odczekamy chwilę i przetrzemy je wilgotną szmatką, aby po zabrudzenia nie było śladu. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *